Bugün, 12 Mayıs 2024 Pazar

BAŞKAN CAN TARIM VE ORMAN BAKANI PAKDEMİRLİ’YE CTO ÜYELERİNİN YAŞADIĞI SIKINTILARI İLETTİ.

BAŞKAN CAN TARIM VE ORMAN BAKANI  PAKDEMİRLİ’YE CTO ÜYELERİNİN YAŞADIĞI SIKINTILARI İLETTİ.

BAŞKAN CAN TARIM VE ORMAN BAKANI PAKDEMİRLİ’YE CTO ÜYELERİNİN YAŞADIĞI SIKINTILARI İLETTİ.

BASKAN CAN TARIM VE ORMAN BAKANI  PAKDEMIRLI’YE CTO ÜYELERININ YASADIGI SIKINTILARI ILETTI.


            CTO Baskani Sn. Seref Can, Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu, 365 Oda-Borsa Baskani ve 61 Sektör Meclis Baskaninin Katilimiyla Gerçeklestirilen Video Konferans Toplantisina katilim sagladi.

Yapilan toplanti da üyelerin pandemi sürecinde yasadigi sorunlari ileten Baskan Can, özellikle tarim sektöründe çiftçilerin ürettikleri ürünü önümüzdeki süreçte nasil satacaklarina dair endiseleri bulundugunu dile getirdi. Bu konuda devletin alim garantisi vermesinin sevindirici oldugunu söyledi. Tarim sektörünün yasadigi sorunlari aktaran Can, ayrica pamuk üreticilerinin Bakanlik’tan destek bekledigini ifade etti.

?             Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, TOBB tarafindan video konferans sistemiyle düzenlenen toplantiya katilim sagladi.

TOBB Baskani Hisarciklioglu toplantida yaptigi konusmada, Kovid-19'un basladigi ilk günden itibaren Bakan Pakdemirli'nin TOBB ile devamli istisare içinde bulundugunu söyledi.Pakdemirli'nin bu süreçte üreticinin ve mütesebbisin yaninda oldugunu ifade eden Hisarciklioglu, 'Ortak akla verdiginiz önem, vizyonunuz ve sergilediginiz bu dinamik çalisma tarzi, bize moral ve sevk verdi.' dedi.

 

Hisarciklioglu, bu dönemde tarim kredilerinin faizsiz ertelendigini, üreticilerin ayakta kalmalari için destekleme ödemelerinin erkene çekildigini ve geleneksel sekilde hayvansal, bitkisel üretim yapan isletmelere faizsiz kredi temin edildigini, lisansli depolarin 2020'de süresi dolan lisanslarinin 1 yil daha uzatildigini anlatti.

 

Bu zor süreçte, bakanlik ve TOBB'un birlikte 2 önemli projeyi hayata geçirdigine deginen Hisarciklioglu, 'Önce, DITAP projesini ülkemize kazandirdik. Sonra da giderek büyüyen bir soruna dönüsen gida kaybini ve israfini önlemek üzere harekete geçtik. Gidani Koru Kampanyasi'ni baslattik. Sektörümüzün daha hizli büyümesi için 365 oda ve borsamizla birlikte çalismaya, üretmeye devam edecegiz.' ifadelerini kullandi.Hisarciklioglu, tarimda yerel degerlere sahip çikilmasi gerektigini de kaydetti.

 

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini sürecinde sürdürülebilir üretim ve gida arz-talep dengesi açisindan küçük aile isletmelerinin varligiyla, lisansli depoculugun öneminin bir kez daha hissedildiginin altini çizerek, kisitlama günlerinde firsatini bulanlarin sehirleri terk ettigini, köy nüfuslarinin ikiye katlandigini söyledi.

 

Pakdemirli, tarim ve orman alaninda verilen desteklere dikkati çekerek, söyle devam etti: 'Son 18 yilda, 310 milyar lira tarimsal destek verdik. Tarimsal hasilamizi 7,5 kat artirarak 275 milyar liraya çikardik. 585 baraj insa ettik, 6,6 milyon hektar araziyi sulamaya açtik. 4,6 milyar fidani toprakla bulusturduk. Tohumluk üretimimizi 8 kat, tohumluk ihracatimizi 10 kat artirdik.

 

Büyükbas hayvan varligimizi yüzde 80, küçükbas hayvan varligimizi yüzde 51 artirdik. Süt üretimimizi de yüzde 173 yükselttik. Ayrica 18 milyar dolarlik tarimsal ihracatimiz ve 5,3 milyar dolarlik dis ticaret fazlamiz ile tarimda net ihracatçi konuma geldik. Ihracatimizi nasil 2, 3, 10 katina çikartiriz, onun altyapisini ve çalismalarini yapiyoruz.'

 

Pakdemirli, Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi ile verilen desteklerle tarimsal üretimdeki artisin büyük bir ivme kazandigina isaret ederek, 'Bugün ülkemiz tarimsal gayri safi milli hasilasi açisindan Hollanda, Ispanya Fransa gibi tüm Avrupa ülkelerini geride birakarak 48 milyar dolarlik tarimsal hasilayla Avrupa'da lider konumuna gelmistir. 2018 yilinda çiftçimize, 14,5 milyar lira tarimsal destek veriyorken, 2019'da bunu 16,1 milyar liraya, 2020'de ise desteklerimizi toplamda yüzde 52 artisla 22 milyar liraya çikardik. Bütçemizin de yüzde 55'ini çiftçimize, yani tarimsal desteklere ayirdik.' diye konustu.

 

Lisansli depoculugun, kazancin ve güvencenin hazinesi oldugunun altini çizen Pakdemirli, sunlari kaydetti: 'Bu kapsamda bugün için depolanabilen ürünler, hububat, baklagiller, yagli tohumlar, pamuk, findik ve zeytindir. Kuru kayisi, kuru üzüm ve Antep fistigi ürünlerinin lisansli depolarda depolanabilmesine yönelik çalismalarimizda son asamaya geldigimizi de belirtmek isterim. Halihazirda lisans alan 91 lisansli depo isletmesinin toplam depolama kapasitesi yaklasik 4,8 milyon ton. Hedefimiz 2023'te 140 lisansli depo isletmesi ile kapasiteyi 8-10 milyon ton araligina çikarmaktir.'

 

Dijital Tarim Pazarinin (DITAP) kooperatiflesme ve sözlesmeli üretim adina ülke için büyük bir firsat oldugunu belirten Pakdemirli, verilen egitim ve tanitim çalismalariyla DITAP'da islem yapan firma, kurum ve çiftçi sayisindaki artisa bagli olarak ciro miktarinin her geçen gün yükseldigini kaydetti. Pakdemirli, bankalarin sisteme katilimiyla ilgili olarak ilk etapta bazi özel bankalarla tanitim toplantilari gerçeklestirdiklerini de aktardi.

 



  • Pazar 25.7 ° / 15.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 23.4 ° / 15.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 25.4 ° / 14.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı